Între matematică și noroc. Cum se aleg numerele câștigătoare la Loto

bile2_r

Metodele de alegere a numerelor câștigătoare la loto sunt foarte diverse. În încercarea de a câștiga potul cel mare, unele persoane mizează pe datele de naștere sau pe numere pe care le consideră aducătoare de noroc, dar sunt și alții care sunt convinși că există o schemă logică ce îl poate aduce pe jucător mai aproape de premiul mult visat.

În cazul loteriei din Marea Britanie, șansa de a câștiga marele premiu este de unu la aproape 14 milioane. Pentru premiul al doilea, șansele devin de unu la 2,3 milioane și acestea cresc simțitor pe măsură ce suma de bani scade.

În aceste condiții, mulți se gândesc cum ar putea să atragă zeița norocului de partea lor. O metodă ar fi să mizeze pe numerele care au fost extrase cel mai des.

Dacă ne raportăm la Loteria Națională din Marea Britanie, pentru o perioadă de câțiva ani, numărul care a fost cel mai des scos din urnă este 44 – de 253 de ori. Pe locurile următoare se clasează:

38 – extras de 251 de ori
40 – extras de 249 de ori
23 – extras de 248 de ori
39 – extras de 246 de ori
33 – extras de 245 de ori

Cu toate acestea, frecvența aparițiilor acestor numere nu garantează faptul că există mai multe șanse ca ele să apară, concomitent, în cadrul aceleiași extrageri.

Este interesant însă de observat, pentru cei obișnuiți să parieze pe numerele care semnifică zilele de naștere, că cinci dintre numerele cel mai des extrase sunt mai mari decât 31. În plus, numărul celor care își joacă zilele de naștere este destul de mare așa că, și în cazul unui câștig, premiul se va împărți între mai multe persoane.

O altă variantă este alegerea numerelor care au ieșit cel mai rar. Folosind aceeași statistică, cele mai puțin extrase numere sunt 20, 13, 21, 41, 16 și 37.

Dr. John Haigh, profesor emerit de matematică la Universitatea din Sussex, atrage atenția într-o lucrare despre statistici că: “Doar pentru că un număr nu a mai ieșit de o vreme, nu înseamnă că urmează să fie extras în curând. La fel ca în cazul datului cu banul, dacă iese ‘cap’ de cinci ori la rând, nu înseamnă că data următoare șansele să iasă ‘pajură’ sunt mai mari. Șansele în continuare rămân 50/50”.

Numerele considerate norocoase sunt și ele în preferințele jucătorilor. Alegerea lor ține de această dată mai mult de superstiție, decât de logică. În urma unui experiment, s-a ajuns la concluzia că oamenii au tendința de a alege numerele care se termină în cifra șapte.

În schimb, o analiză a loteriei elvețiene relevă că jucătorii tind să aleagă numerele bazându-se pe cele care au ieșit câștigătoare cu o săptămână în urmă, în timp ce alții le preferă pe cele extrase cu două săptămâni în urmă.

Și mai există, de asemenea, “abordarea estetică”, în care jucătorii desenează adevărate scheme pe buletinele de joc, cu linii în diagonală sau numere care se succed doar pe anumite coloane.

Pe piață sunt o mulțime de cărți care să ne “învețe” cum să alegem cele mai bune numere, folosind scheme matematice complicate, așa cum există și software-uri pe Internet care pretind că pot furniza aceleași rezultate.
 

 
Surprinzător însă, experții consideră că cea mai bună strategie este aceea de a alege numerele la întâmplare, fără a urma un anume tipar. Explicația? Nu neapărat că ni se măresc șansele de câștig, dar, în eventualitatea în care câștigăm, am primi mai mulți bani pentru că e puțin probabil ca mulți oameni să fi ales aceleași numere.

“Orice metodă veți alege, șansele de a nimeri cele șase numere rămân aceleași. Este ridicol să ne imaginăm orice altceva”, mai spune profesorul Haigh.