Între matematică şi noroc. Cum se aleg numerele câştigătoare la Loto

bile2_r

În încercarea de a câştiga potul cel mare, unele persoane mizează pe datele de naştere sau pe numere pe care le consideră aducătoare de noroc, dar sunt şi alţii care sunt convinşi că există o schemă logică ce îl poate aduce pe jucător mai aproape de premiul mult visat.

În cazul loteriei din Marea Britanie, şansa de a câştiga marele premiu este de unu la aproape 14 milioane. Pentru premiul al doilea, şansele devin de unu la 2,3 milioane şi acestea cresc simţitor pe măsură ce suma de bani scade.

În aceste condiţii, mulţi se gândesc cum ar putea să atragă zeiţa norocului de partea lor. O metodă ar fi să mizeze pe numerele care au fost extrase cel mai des.

Dacă ne raportăm la Loteria Naţională din Marea Britanie, care a fost lansată în 1994, numărul care a fost cel mai des scos din urnă este 44 – de 253 de ori. Pe locurile următoare se clasează:

38 – extras de 251 de ori
40 – extras de 249 de ori
23 – extras de 248 de ori
39 – extras de 246 de ori
33 – extras de 245 de ori
 

Jucaţi online la loteriile Europene acum!

Europa - EuroMillionsEuropa – EuroMillions – Jackpot 15 000 000 Euro

Europa - EuroJackpotEuropa – EuroJackpot – Jackpot 13 000 000 Euro
 
Cu toate acestea, frecvenţa apariţiilor acestor numere nu garantează faptul că există mai multe şanse ca ele să apară, concomitent, în cadrul aceleiaşi extrageri.

Este interesant însă de observat, pentru cei obişnuiţi să parieze pe numerele care semnifică zilele de naştere, ca cinci dintre numerele cel mai des extrase sunt mai mari decât 31. În plus, numărul celor care işi joacă zilele de naştere este destul de mare aşa că, şi în cazul unui câştig, premiul se va împărţi între mai multe persoane.

O altă variantă este alegerea numerelor care au ieşit cel mai rar. Folosind acelaşi sistem, cel mai puţin extrase numere sunt 20, 13, 21, 41, 16 şi 37.
 

Jucaţi online la loteriile din Marea Britanie acum!

Marea Britanie - National LotteryMarea Britanie – National Lottery – Jackpot 6 200 000 £

Marea Britanie - ThunderballMarea Britanie – Thunderball – Jackpot 500 000 £
 

Dr. John Haigh, profesor emerit de matematică la Universitatea din Sussex, atrage atenţia într-o lucrare despre statistici că “doar pentru că un număr nu a mai ieşit de o vreme, nu înseamnă că urmează să fie extras în curând. La fel ca în cazul datului cu banul, dacă iese ‘cap’ de cinci ori la rând, nu înseamnă că urmatoarea dată sunt mai mari şansele să iasă ‘pajură’. Şansele rămân în continuare 50/50”.

Numerele considerate norocoase sunt şi ele în preferinţele jucătorilor. Alegerea lor ţine de această dată mai mult de superstiţie, decât de logică. În urma unui experiment, s-a ajuns la concluzia că oamenii au tendinţa de a alege numerele care se termină în cifra şapte.

În schimb, o analiză a loteriei elveţiene relevă că jucătorii tind să aleagă numerele bazându-se pe cele care au ieşit câştigătoare cu o săptămână în urmă, în timp ce alţii le preferă pe cele extrase cu două săptămâni în urmă.

Şi mai există, de asemenea, “abordarea estetică”, în care jucătorii desenează adevărate scheme pe buletinele de joc, cu linii în diagonală sau numere care se succed doar pe anumite coloane.

Pe piaţă sunt o mulţime de cărţi care să ne “înveţe” cum să alegem cele mai bune numere, folosind scheme matematice complicate, aşa cum există şi software-uri pe Internet care pretind că pot furniza aceleaşi rezultate.
 


 

Surprinzător însă, experţii consideră că cea mai bună strategie este aceea de a alege numerele la întâmplare, fără a urma un anume tipar. Explicaţia? Nu neapărat că ni se măresc şansele de câştig, dar, în eventualitatea în care câştigăm, am primi mai mulţi bani pentru că e puţin probabil ca mulţi oameni să fi ales aceleaşi numere.

“Orice metodă veţi alege, şansele de a nimeri cele şase numere rămân aceleaşi. Este ridicol să ne imaginăm orice altceva”, mai spune profesorul Haigh.

 
sursa: incont.ro