Șirul lui Fibonacci este o strategie de pariere ce provine dintr-un sistem matematic dezvoltat de Leonardo din Pisa, care a fost unul dintre cei mai talentați matematicieni ai evului mediu.
Acest sistem se bazează pe o serie de numere: șirul începe cu 1 și se continuă cu numere formate din suma ultimelor 2 precedente. Teoria în această strategie de pariere este una destul de simplă: câștigați un pariu păstrați miza; pierdeți un pariu urcați o treaptă în șir. Pentru că tot am folosit de câteva ori această denumire de șir o să-l prezentăm mai jos:
1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, …
După cum observați șirul începe cu 1, iar celelalte numere se formează din suma ultimelor două. Al doilea număr este tot 1 pentru că înaintea sa este decât un număr, 1. În funcție de banca dvs. pe care o aveți pentru pariu puteți înmulți acest număr 1 cu orice coeficient, de exemplu cu 3:
3, 3, 6, 9, 15, 24, 39, 63, 102, 165, 267, …
Această strategie seamănă puțin cu Martingale însă Fibonacci are un mare avantaj: în cazul în care după o serie proastă vine o serie consecutivă de câteva pariuri câștigătoare aplicând această strategie veți avea un câștig mult mai mare (asta pentru că la Martingale reveneați la miza primului pariu după ce câștigați).
Ca și alte strategii, și acest ‘Șir al lui Fibonacci’ se confruntă cu o problemă: miza va ajunge la un moment dat foarte mare și în acest caz există riscul de faliment rapid. Importantă este stăpânirea de sine și inspirația dvs. de a spune stop și de a relua sistemul de la capăt.
Am prezentat în ce constă această strategie de pariuri însă n-am precizat nimic despre cel mai important aspect: Cota. Ca acest sistem Fibonacci să fie ‘eficient’ trebuie ca să pariem pe o cotă cel puțin egală cu 2.62. La aceste pariuri cu cote 2 veți recupera ultimele doua pariuri pierdute, însă cu cât cota medie este mai mare cu atât numărul pariurilor pierdute va fi mai mare. Chiar și cu o puțină experiență în artele parierii și strategiile existente de obicei se propune să pariați pe o cotă de minim 3.00 în acest șir pentru că atunci când câștigați un pariu veți recupera absolut toate pierderile înregistrate anterior. Haideți să facem niște mici calcule:
Pariul 1: 1$ x 3 (PIERDUT) = -1$
Pariul 2: 1$ x 3 (PIERDUT) = -1$
Pariul 3: 2$ x 3 (PIERDUT) = -2$
Pariul 4: 3$ x 3 (PIERDUT) = -3$
Pariul 5: 5$ x 3 (PIERDUT) = -5$
Pariul 6: 8$ x 3 (PIERDUT) = -8$
Pariul 7: 13$ x 3 (PIERDUT) = -13$
Pariul 8: 21$ x 3 (CÂȘTIGAT) = +42$
– Am pierdut după primele 7 pariuri 33$.
– Odată cu câștigarea celui de-al 8-lea pariu am recuperat pierderile anterioare și am făcut și un mic profit de 9$.
– Trebuie ținut cont de faptul ca am considerat că am câștigat doar un pariu.
Pentru începători trebuie amintit faptul că Fibonacci este un sistem de pariuri ce necesită pricepere. Este foarte important ca persoanele care utilizează acest sistem să înțeleagă sistemul de pariere și să aibă o gândire bună. De asemenea trebuie avut în vedere faptul că acest termen vine la îndemâna pariorilor pentru a recupera pierderile pe termen scurt și nu poate fi folosit pentru a recupera pierderile imense de bani. Și bankroll-ul este foarte important în această strategie pentru că dacă aveți unul destul de mic această strategie nu poate fi potrivită.
Această strategie este eficientă și pentru jocuri de cazinou: Ruleta, Blackjack si Baccarat. După cum spuneam sistemul Fibonacci se aseamănă oarecum cu sistemul Martingale și trebuie să vă mai spunem și faptul că amândouă sunt riscante întrucât pot duce la pierderi masive de bani în cazul în care aveți o serie lungă de eșecuri. Prin urmare este necesar să fiți informați foarte bine înainte de a aplica aceste teorii.