Strategia de pariere, Criteriul Kelly, îi poartă numele americanului John Larry Kelly, cel care a inventat această teorie și formulă. Pe scurt, această teorie spune că dacă poți prevedea aproximativ rezultatul unui eveniment, atunci conform unei formule poți determina suma pe care ar trebui să o pariezi pe acest eveniment.
John Larry Kelly Jr. a fost un om de știință care a lucrat în cadrul laboratoarelor Bell, însă a rămas cunoscut tocmai datorită acestui algoritm pentru maximizarea investirii banilor. Criteriul Kelly este o metodă prin care se poate stabili procentul de investire, conform băncii disponibile, în funcție de probabilitatea și valoarea câștigului posibil. Aceasta regulă se aplică atât în investițiile bursiere cât și în cazul pariurilor sportive online.
Cum se calculează mizele folosind Criteriul Kelly?
Pentru a folosi cu succes această strategie trebuie să analizăm foarte bine pronosticurile pe care le jucăm. Vom aplica acest criteriu numai pentru “value bets” – cote valoroase.
Ce înseamnă “value bets”? Ca să precizăm dacă o cotă este sau nu valoroasă, trebuie să determinăm ca procent șansa obiectivă de realizare a pronosticului, apoi să aplicăm formula:
unde C – cota casei de pariuri; P – probabilitatea pronosticului corect.
Să presupunem că vom alege un pronostic căruia îi vom oferi o șansă de reușită de 60% (0,60) și deci conform calculelor obținem:
În cazul în care cota oferită de agenția de pariuri este mai mare de 1.66, atunci pronosticul ales de noi poate fi considerat ca “value bet” și prin urmare putem trece la calcularea Criteriului Kelly.
Formula Criteriului Kelly ajustată pentru pariuri este:
PB% = (P x C – 1) / (C – 1) x 100%
unde, PB% – procentul din banca disponibilă pe care îl vom miza;
P – probabilitatea calculată, că evenimentul ales va fi câștigător, convertită în zecimal (de exemplu dacă probabilitatea unui eveniment este 60%, în formulă se va scrie ca 0,60);
C – cota oferită de casa de pariuri, așa cum bookmakerii o indică.
Exemplu: Meciul Real Madrid – Barcelona are următoarele cote 2.00 \ 3.30 \ 3.50. Alegem pronosticul, victorie Real Madrid, cu cota de 2.00 și o încredere de 60%. Conform formulei C > 1 / P (2 > 1,66), rezultă că avem o cotă valoroasă și putem trece la pasul următor. Aplicăm formula lui Kelly pentru a calcula suma mizei pe care o vom paria:
PB% = 20%
Deci cea mai potrivită miză de a paria pe victoria Realului este de 20% din suma băncii pe care o avem la agenția de pariuri.
Reguli importante:
1) Nu aplicați această strategie dacă sunteți începător. Trebuie să cunoașteți bine fenomenul pariurilor pentru a ajunge la un rezultat cât mai corect.
2) Aveți răbdare când aplicați Criteriul Kelly. Mulți pariori au tendința de a se grăbi și din această cauză obțin rezultatele slabe. Dacă vreți să aplicați cu succes această strategie trebuie să aveți multă răbdare și timp pentru a face toate calculele de care aveți nevoie.
3) Nu fiți subiectivi în alegerea probabilității de reușită a unui pronostic. De exemplu, joacă Dinamo cu Steaua. Chiar dacă sunteți stelist și afirmați că Steaua va câștiga cu probabilitatea de 90%, asta nu vă va ajuta obiectiv cu nimic. Veți ajunge să calculați Criteriul Kelly și veți observa că va trebui să jucați pe mai mult de jumătate din suma pe care o aveți la dispoziție.
4) Încercați să găsiți doar pronosticuri “value bets”. Încercați să găsiți orice eroare, cât de mică nu ar fi, în aprecierea cotelor de bookmakeri. Dacă ei au crezut că un pronostic are 50% șanse de câștig iar voi ați calculat ca ar avea 55% șanse, atunci puteți considera că sunteți cu un pas înaintea agenției de pariuri și ați găsit un pariu de valoare.
Concluzie: Principalul avantaj al acestei strategii este controlul bun al banilor disponibili. Astfel, miza crește atâta timp cât suma câștigată crește și scade în cazul în care pierdeți mai multe pronosticuri la rând. Criteriul Kelly nu este o strategie care să îmbogățească pariorii, însă aplicat cum trebuie poate aduce un profit important. Criteriul Kelly face bani având acel mic avantaj de 5% între procentul casei de pariuri și cel calculat de parior.