Cum spui, așa va fi

pro_contra_r

În fiecare zi rostim mii de cuvinte, dar rareori ne gândim la nuanța lor emoțională pe care o posed. Deseori noi singuri alungăm norocul nostru propriu.

Psihologii demult au demonstrat că cuvintele sunt unul dintre cele mai puternice instrumente psihologice cu care ne-a înzestrat natura. Cu ajutorul lor în afară de a ne exprima gândurile și a comunica cu ceilalți, de asemenea, putem forma realitatea de zi cu zi. Cuvintele noastre ne influențează în primul rând pe noi înșine.

Amintiți-vă când ultima dată ați spus: „Nu am fost norocos“ sau „Nu am reușit“. Mult probabil chiar recent. Majoritatea oamenilor fac asta în mod regulat, fără să-și dea seama că singuri se programează pentru eșecuri noi. Doar, conștiința noastră auzind asemenea cuvinte le ia în considerare ca fapt sau ca un ghid de acțiune. Psihologii și educatorii din întreaga lume au demonstrat că, dacă în fiecare zi, i se zice copilului că el e neîndemânatic, atunci așa și se întâmplă. Dar acest principiu se aplică nu numai la copii. Singuri pe noi ne convingem inconștient că suntem nevrednici de noroc și succes, și apoi ne mirăm de ce nu ne merge.

Cum să ne luptăm cu atitudinea negativă? Soluția pare foarte simplă: nu mai vorbim de rău despre noi înșine. Acest lucru este adevărat dar mai există și un al doilea component necesar: începem să vorbim de bine despre sine. În orice caz, aceasta nu va face nici un rău și va ajuta împotriva demoralizării. Dar pentru a realiza efectul pe deplin, e nevoie de a folosi tehnici psihologice verificate.

Conform unor versiuni, baza metodei de gândire pozitivă a fost pusă în India antică. Alegerea cuvintelor pozitive de asemenea stă și la baza budismului: se crede că fără asta nu se poate ajunge la iluminare. Psihologii moderni au adoptat experiența vechilor culturi ale lumii și au introdus conceptul de „afirmație“ (affirmatio din latină – „Confirmare”). Afirmația pozitivă este o frază scurtă, un fel de mantra simplă, pe care singuri o înzestrați cu formula afirmativă dorită. În cazul în care spuneți afirmațiile în mod regulat, în mod conștient și plini de simțire, atunci, ele vă pot schimba complet viața într-un mod pozitiv.
 


 
Zece reguli ale afirmațiilor pozitive pentru a obține un efect maxim:

1. Alegeți o dorință pentru care veți dedica afirmațiile voastre.
2. Folosiți doar declarații pozitive.
3. Evitați folosirea cuvântului „nu” și a oricăror altor negații.
4. Formulați afirmația ca un fapt la timpul prezent.
5. Formulați cât mai clar și mai detaliat gândurile voastre, păstrați în minte, cine vreți să deveniți, ce vreți să obțineți și ce să simțiți.
6. Credeți în ceea ce rostiți.
7. Marcați victoriile voastre, rostiți cuvinte de mulțumire când vă reușește ceva.
8. Spuneți afirmațiile imediat după trezire și înainte de somn, și în general, faceți acest lucru cât mai des posibil (nu neapărat în voce)
9. În timpul afirmației stați drept, cu capul ridicat și cu pieptul înainte, ca un om încrezător în sine.
10. Încercați să spuneți afirmațiile în fața oglinzii.

Să ne uităm la un exemplu cum se formulează corect o afirmație pozitivă și cum ea se folosește. Să presupunem că considerați că nu aveți noroc la loterii. De multe ori ați procurat bilete, urmăreați rezultatele tragerilor, dar niciodată nu ați obținut premii mari.

Dar nu v-ați gândit ca problema poate fi ascunsă în propria atitudine față de ceea ce se întâmplă? Recunoașteți, cumpărând bilete la loterie nu odată v-ați auto blamat: „Oricum nimic nu voi câștiga, de ce iar cheltui banii?”.
 
Pentru a remedia situația, puteți folosi aceste afirmații pozitive de atragere a norocului:

  • Sunt sigur că victoria este deja aproape
  • M-am născut sub o stea norocoasă
  • Premiul meu deja mă așteaptă
  • Sunt ușor de mână
  • Astăzi este o zi minunată pentru a câștiga

Spuneți-vă aceste cuvinte dimineața și seara, gândiți-vă la ele atunci când stați în transport și în timpul prânzului în sala de mese. Puteți face un screensaver sau un wallpaper pentru calculator cu cea mai importantă afirmație sau să o tipăriți și să o lipiți pe frigider. Este important de amintit către ce aspirați și ce doriți să realizați cel mai mult. De asemenea, se crede că cel mai mare efect îl au afirmațiile, rostite în momentele de izbucniri emoționale puternice.

În curând veți simți și singuri cât e de plăcut și de ușor de crezut în bine. Dar mai există încă o condiție importantă. Țineți minte că orice afirmație va funcționa numai atunci când nu doar stați și așteptați vreme bună de la mare, dar chiar urmați ceea ce spuneți. Trebuie să se schimbe nu doar modul de gândire dar și modul de acțiune. Dacă nu întreprindeți nimic atunci nici rezultate nu veți obține, ca în vechiul banc:

Un om mulți ani la rând se ruga lui Dumnezeu și-i cerea să câștige la loterie.
– Doamne, ajută-mă! Toți prietenii mei au câștigat deja de mai multe ori, iar eu nicidecum nu pot face acest lucru. De ce m-ai creat așa un ratat?
După zece ani de rugăciuni Dumnezeu ia răspuns omului:
– Aș fi bucuros să te ajut. Dar cumpără și tu măcar un bilet de loterie!