Planta banilor: sfaturi de îngrijire

pomul_banilor_r

Planta banilor sau arborele de jad, poate fi găsită aproape în fiecare casă și este considerată un semn de bogăție. Într-adevăr e așa? Și cum e corect de îngrijit planta? Vom vedea în continuare.

Jadul este numit diferit: arborele, pomul sau copacul banilor, pomul fericirii, a iubirii, a succesului și bogăției. Această plantă drăguță care poate ajunge la o vârstă considerabilă, cu frunzele sale cărnoase și suculente în formă de monede, de mult timp este considerată un talisman al bunăstării financiare.
Planta vine din Australia și Africa de Sud; și în condițiile naturale crește până la 3 metri. La noi însă ea crește în ghivece și arată cu mult mai mică, e ca un arbore în miniatură, care chiar poate să mai și înflorească.
 

Cum îngrijești planta banilor?

Arborele de jad (lat. Crassula) este unul dintre numeroasele suculente și în îngrijire îi va face față chiar și un cultivator novice.

Cel mai mult pomului banilor îi place să fie poziționat și amplasat pe ferestrele cu vederea spre sud-est, dar în cazul în care o astfel de posibilitate nu există, nu vă neliniștiți: planta se va obișnui cu oricare altă parte a casei. Stați cu ochii pe culoarea frunzelor: în cazul în care acestea devin palide – înseamnă că ar trebui de adăugat lumină.

Planta nu va trebui udată de multe ori, o dată pe săptămână sau două în zilele fierbinți. În timpul iernii, mai rar, de câteva ori pe lună, pentru că în această perioadă, planta intră în hibernare.

Petru ca arborele să devină mai luxuriant ciupiți-i partea de sus a capului, atunci creșterea va merge lateral. Replantarea arborelui e nevoie de făcut doar când deja începe să depășească mărimea oalei. De asemenea, o dată la 3-4 ani lăstarii tufei pot fi separați.

Vrei să cadonezi planta banilor? Ea foarte ușor se înmulțește: prin butași sau frunze. Simplu, tăiați lăstarul sau frunza, lăsați să se usuce câteva zile și apoi imediat plantați în pământ. Se potrivește foarte bine pământul pentru cactuși și suculente.
 

Înflorește oare planta banilor?

planta_banilorDa, înflorește. Dar, cum spun experții, doar atingând vârsta de 5 ani (ceea ce nu este puțin pentru o plantă).

Pentru a stimula înflorirea plantei banilor, nu o înecați în apă, de asemenea urmăriți ca să nu ardă la soare: ea preferă o lumină de zi scurtă și o lumină difuză. La fel, evitați schimbările bruște de temperatură: nu aduceți planta de la frig într-o cameră caldă și vice-versa – lăsați-o să se adapteze treptat la schimbările climatice.

Florile jadului sunt foarte aromate. Ele pot fi albe sau roze și se aseamănă cu niște asteriscuri. Dacă sunteți norocos și planta a înflorit, vă puteți delecta cu aroma și frumusețea ei timp de câteva luni!
 


 

Care sunt secretele de îngrijire?

Pomul banilor ca un simbol al bogăției este popular în multe țări, astfel încât există o mulțime de semne, asociate cu el și secrete de îngrijire.

1. Pomul banilor ar trebui să-l creșteți de sine stătător – din frunze sau lăstar. Cel mai bine dacă v-a fost dat ca un cadou.
2. Înainte de a planta pomul banilor, pentru noroc, înfundați în oală la rădăcină o monedă de cea mai mare valoare nominală. Dacă nu vreți să sădiți moneda ca Pinocchio, atunci simplu, ascundeți moneda sub oală.
3. Se recomandă să se planteze și să se replanteze pomul pe timp de lună crescătoare.
4. Unii țin monede în apa cu care vor uda pomul banilor.
5. Atunci când plantați sau udați pomul banilor puneți-vă o dorință – se spune că ea va deveni realitate imediat cum va începe să înflorească pomul.
6. În conformitate cu învățăturile Feng Shui, pomul banilor ar trebui împodobit cu o panglică roșie, tulpina lui cu monede chinezești, iar ghiveciul ar trebui să fie de culoare roșie, vișinie, argintie sau aurie.