Strategia de pariere – Criteriul Kelly

numbers2_r

Numele criteriului Kelly vine de la numele americanului John Larry Kelly, cel care a inventat această teorie și formula. Pe scurt ea spune că dacă poți prevedea aproximativ rezultatul unui eveniment, atunci formula va determina suma pe care trebuie să o pariezi.

John Larry Kelly Jr. a fost un om de știință care a lucrat în cadrul laboratoarelor Bell, însă a rămas cunoscut tocmai datorită acestui algoritm pentru maximizarea investirii banilor. Criteriul Kelly este o metodă prin care se poate stabili procentul de investit din banca disponibilă în funcție de probabilitatea și valoarea câștigului. Aceasta regulă se aplică atât în investițiile bursiere cât și în cazul pariurilor sportive online.
 


 

Cum se calculeaza mizele folosind Criteriul Kelly?

Pentru a folosi cu succes această strategie trebuie să avem în vedere foarte bine pronosticurile pe care le jucăm. Vom aplica acest criteriu numai pentru “value bets”.
Ce înseamnă “value bets”? Ca să vedem dacă o cotă este sau nu valoroasă, pariorul va acorda o șansă obiectivă și exprimată în procente pentru ca acel pronostic să fie câștigător apoi va aplica formula: C > 1/P (C – cota casei de pariuri; P – probabilitatea că pontul să fie corect).
Cu alte cuvinte, vom alege un pronostic căruia îi vom oferi o șansă de reușită de 60% și vom calcula astfel: C = 1/0,6 = 1.66. În cazul în care cota oferită de agenția de pariuri este mai mare de 1.66, pronosticul ales de noi este considerat “value bet” și putem trece la calcularea Criteriului Kelly.
Pentru a putea face calculul trebuie sa cunoaștem cota agenției de pariuri și să calculam cu acuratețe probabilitatea unui rezultat favorabil pentru pronosticul nostru.

Formula Criteriului Kelly este:
PB% = (P * C-1) / (C-1)
PB% – procentul din banca disponibilă pe care îl vom juca
P – probabilitate calculată ca respectivul eveniment să fie câștigător (dacă probabilitatea unui eveniment este 60 %, vei folosi în formulă 0,60)
C – cota oferită de casa de pariuri

Exemplu: Meciul Real Madrid – Barcelona are următoarele cote 2.00 3.30 3.50. Alegem pronosticul victorie Real Madrid pentru o cota de 2.00 și o încredere de 60%. Conform formulei C > 1/P (2 > 1,66), rezultă că avem o cota valoroasă și putem trece la pasul următor. Se aplică formula lui Kelly pentru a calcula procentul din banca pe care îl vom paria.

PB% = (0,60 * 2-1) / (2-1) = 0,20
PB% = 20%

Concluzie: Cea mai potrivită miză de a paria pe victoria Realului este 20% din banca pe care o avem la agenția de pariuri.
 


 

Reguli importante:

1) Nu aplicați această strategie dacă sunteți începători. Trebuie sa cunoașteți bine fenomenul pariuri pentru a ajunge la un rezultat cât mai corect.

2) Aveți răbdare când aplicați Criteriul Kelly. Mulţi pariori au tendința de a se grăbi și de aici intervin rezultatele slabe. Dacă vreți să aplicați cu succes această strategie trebuie să aveți multă răbdare și timp pentru a face toate calculele de care avem nevoie.

3) Nu fiți subiectivi în alegerea probabilității că un pronostic să iasă. Exemplu: joaca Dinamo cu Steaua. Degeaba sunteți stelist și spuneți că Steaua va câștiga 90%. Veți ajunge să calculați Criteriul Kelly și veți observa că va trebui să jucați mai mult de jumătate din suma pe care o aveți la dispoziție.

4) Încercați să găsiți doar pronosticuri “value bets”. Încercați să găsiți orice mică eroare în aprecierea cotelor de bookmakeri. Dacă ei au crezut că un pronostic are 50% șanse de câștig iar voi ați calculat ca ar avea 55% șanse, atunci puteți considera că aveți un pas înaintea agenției de pariuri și ați găsit un pariu de valoare.

Principalul avantaj al acestei strategii este controlul bun al banilor disponibili. Astfel, miza crește atâta timp cât suma câștigată crește și scade în cazul în care pierdeți mai multe pronosticuri la rând. Criteriul Kelly nu este o strategie care să îmbogățească pariorii însă aplicat cum trebuie poate aduce profit important. Criteriul Kelly face bani având acel mic avantaj de 5% între procentul casei de pariuri și cel calculat de parior.