Tehnica de pariere – Şirul lui Fibonacci

fibonacci-spiral_r

Şirul lui Fibonacci aşa cum este denumită o strategie de pariere provine dintr-un sistem matematic dezvoltat de Leonardo of Pisa, cel mai talentat matematician al evului mediu. Acest sistem se bazează pe o serie de numere: șirul începe cu 1 şi se continuă cu numere formate din suma ultimelor 2 aflate înainte. Teoria în această strategie de pariere este una destul de simplă: câștigați un pariu păstrați miza; pierdeți un pariu urcaţi o treaptă în şir. Pentru că tot am folosit de câteva ori această denumire de şir o să-l prezentăm mai jos:

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, …

După cum observaţi şirul începe cu 1, iar celelalte numere se formează din suma ultimelor două. Al doilea număr este tot 1 pentru că înaintea sa este decât un număr, 1. În funcţie de banca d-vstră pe care o aveţi pentru pariu puteţi înmulţi acest număr 1 cu orice coeficient.

Exemplu:
3, 3, 6, 9, 15, 24, 39, 63, 102, 165, 267, …

 


 

Această strategie seamăna puţin cu Martingale însă Fibonacci are un mare avantaj: în cazul în care după o serie proastă vine o serie consecutivă de câteva pariuri câştigătoare aplicând această strategie veţi avea un câştig mult mai mare (asta pentru că la Martingale reveneaţi la miza primului pariu după ce câştigaţi). Ca şi alte strategii şi acest ‘Şir al lui Fibonacci’ se confruntă cu o problemă: miza va ajunge la un moment dat foarte mare şi în acest caz există riscul de faliment rapid. Importantă este stăpânirea de sine şi inspiraţia d-vstră de a spune stop şi de a relua sistemul de la capăt.

Am prezentat în ce constă această strategie de pariuri însă n-am precizat nimic despre cel mai important aspect: Cota. Ca acest sistem Fibonacci să fie ‘eficient’ trebuie ca să pariem pe o cotă cel puţin egală cu 2.00. La aceste pariuri cu cote 2 veţi recupera ultimile doua pariuri pierdute, însă cu cât cota medie este mai mare cu atât numărul pariurilor pierdute va fi mai mare. Cu o vagă experienţă în artele parierii şi strategiile existente noi vă propunem să pariaţi pe o cotă de minim 3.00 în acest şir pentru că atunci când câştigaţi un pariu veţi recupera absolut toate pierderile înregistrate anterior. Haideţi să facem nişte mici calcule:

Pariul 1: 1 $ x 3 (PIERDUT) = -1$
Pariul 2: 1 $ x 3 (PIERDUT) = -1$
Pariul 3: 2 $ x 3 (PIERDUT) = -2$
Pariul 4: 3 $ x 3 (PIERDUT) = -3$
Pariul 5: 5 $ x 3 (PIERDUT) = -5$
Pariul 6: 8 $ x 3 (PIERDUT) = -8$
Pariul 7: 13 $ x 3 (PIERDUT) = -13$
Pariul 8: 21 $ x 3 (CÂŞTIGAT) = +42 $

– Am pierdut după primele 7 pariuri 33 $.
– Odată cu câştigarea celui de-al 8-lea pariu am recuperat pierderile anterioare şi am făcut şi un mic profit de 9 $.
– Trebuie ţinut cont de faptul ca am considerat că am câştigat doar un pariu.
 


 

Pentru începători trebuie amintit faptul că Fibonacci este un sistem de pariuri ce necesită pricepere. Este foarte important ca persoanele care utilizează acest sistem să înţeleagă sistemul de pariere şi să aibă o gândire bună. Deasemenea trebuie avut în vedere faptul că acest termen vine la îndemâna pariorilor pentru a recupera pierderile pe termen scurt şi nu poate fi folosit pentru a recupera pierderile imense de bani. Şi bankroll-ul este foarte important în această strategie pentru că dacă aveţi unul destul de mic această strategie nu poate fi potrivită.

Această strategie este eficientă şi pentru jocuri de cazino: Ruleta, Blackjack si Baccarat. După cum spuneam sistemul Fibonacci se aseamănă oarecum cu Martingale şi trebuie să vă mai spunem şi faptul că amândouă sunt riscante întrucât pot duce la pierderi masive de bani în cazul în care aveţi o serie lungă de eşecuri. Prin urmare este necesar să fiţi informaţi foarte bine înainte de a aplica aceste teorii.